Wednesday, July 16, 2014

Berkebun

ermmmmmm mood berkebun sudah bermula...umah aku ni just ada sekangkang kera ajer....after banjir besar yang melanda tahun 2013 semua hasil tanaman aku lingkup...mood aku menjadi down sekejap...bila ada mood dah muncul tiba2 jadi spoil mood plak...

aku mmg jenis tak kisah...if apa yang aku tanam, jiran tetangga nak amik...ok ajer..amik ajer..x yah bagitau aku pun takpe...tapi bila part tanah sekangkang kera aku ni pun bila aku nak berkebun,jiran aku yang seorang ni pun cucuk jugak tanaman dia kat tanah tu...siap tanam serai dia dan pokok betik..aku jadi macam down kejap...nak bising-bising bukan jenis aku...kang kalau aku bercakap ko kecik hati...tp sekurang2nya belajar la menghargai hak orang lain...ko nak sidai kain kat ampaian umah aku pun aku tak kisah...kalau aku tak sidai kain...mmg mereka2 ni wat selamber je menyidai kain kat ampaian umah...camnila if dok kawasan umah murah...sabo ajerla....aku tak suka tanam benda yang boleh digunakan untuk memasak...kat umah jiran tu dah penuh dengan pokok2, pokok bunga dan macam2x ada...tp tanah ni kat area umah aku...kan ko nak cilok jugak...aduhhhhhhhhh payoh gini base...

now dalam pasu aku dah start tanam serai , cili api, kunyit hidup, daun kesum, daun kucai dan  bendi...di kawasan tanah yang sekangkang kera tu aku tanam kacang panjang dan ulam raja...aku rasa aku kena ubah cara tanaman dalam polybag..sebab kat tanah tu ayam sapa entah asyik kais tanah ajer......gerammmm aku...habis mati tanaman aku.....grrrrrrrrrrrrr

aku tak kisah pun kalau ada hasilnya ko nak amik..bg aku rezeki bagus utk share...bukan habis pun aku makan sorang..aku mmg suka berkebun...tp hargailah hak jiran tetangga...sedeykan....
(mula rasa nak beli umah baru....hehehehehehehhe..bnyk duit ko????)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...