Monday, January 21, 2013

Listing barang keperluan Baby

Assalamualaikum dan salam ceria...:)

start bulan lepas sebagai persediaan, aku dah mula mencatat apa keperluan baby yang perlu dibeli..Kandungan dah masuk 6 bulan...Jadi dah kena start beli slow-slow mengikut bajet dan keperluan. Sama jer dari segi preparation anak pertama dulu..Aku ni kan jenis jimat cermat..tak perlu membazir sebab baby pakai sekejap jerk..so mak-mak diluar sana didik dan ajar anak kita bersederhana dalam segala hal..Bagi aku based on bajet masing-masing la yerk...berapa kuantiti yang diperlukan terpulang la kepada diri masing-masing...nak branded atau tidak up to you la...hehehehehe

Ok..let's share

KEPERLUAN BABY
  • Kain Lampin
  • Seluar pendek + t-shirt (saya suka beli 6-12bulan terus coz anak mak besar)
  • Seluar panjang + t-shirt lengan panjang/pendek (saya suka beli 6-12bulan terus coz anak mak besar)
  • Baju New Born (saya beli sikit dalam 3-4 pasang jerk...coz 2 minggu pakai, anak dah besar)
  • Barut Bayi
  • Cap Bayi
  • Sarung tangan
  • Sarung Kaki
  • Pampers (New Born dan S size mmg ready yerk)
  • Kain Bedung
  • Kelambu
  • Selimut 
  • Blue Liner (alas tilam)
  • Cadar tilam
  • Bantal
  • Bantal Peluk
  • Tilam
  • Katil Bayi (terpulang nak atau tidak yerk...cam mak tak beli pun...)
  • Kerusi Makan ( terpulang nak atau tidak ok)
  • Bakul Pakaian Baby
  • Stroller (terpulang nak beli atau tidak, tgk pada keperluan)
  • Car Seat
  • Beg Bayi
  • Termos air panas
  • Kain dukung Baby (terpulang nak atau tidak yerk, tgk kepada keperluan)
KELENGKAPAN MAKAN DAN MENYUSU
  • Botol susu
  • Puting susu
  • Berus Botol
  • Pinggan
  • Sudu
  • Gelas
  • Kain cover makan
  • Tisu
  •  Pam susu (manual / elektrik)
  • Susu Tepung (ready siap2 ler kot-kot takde susu badan nanti, kesian kat baby tp pandai2 ler bagi kat Hospital tu..almaklumlah kat Hospitalkan pentingkan susu ibu..cam aku dulu seminggu tiada lagi susu ibu..so ready siap2..anak tak melalak)
KELENGKAPAN MANDI
  • Besen mandi Baby
  • Sabun Mandi (if nak gunala...yer cam aku guna shower gel bb jerk)
  • Syampu rambut
  • Minyak Baby
  • Sikat rambut (Lembut)
  • Towel Mandi
  • Pemotong kuku
  • Cotton Ball
  • Bunjut Tungku Baby
  • Minyak Teelon / Minyak Yuyi cap limau
  • Tisu Basah (Wet tissue)
  • Krim Dropolin (mencegah ruam lampin)
  • Cotton Bud
  • Bedak Baby
KEPERLUAN IBU BERPANTANG
  • Kain batik yang secukupnya
  • Selipar Jepun
  • Stokin
  • Lengkapan Mandi
  • Nursing Bra
  • Kelengkapan set bersalin (NR, Sendayu Tinggi, Amway, Leesa Formula dll brandd yer....cam mak kali ni mak beli Shaklee)
  • Barut
  • Krim Slim - (Felinna, pati halia,herbs dll brand)
  • Minyak panas - (Alfiat dll brand) 
  • Pad (Overflow atau biasa)
  • Tukang Urut
  • Herba Mandian (sekiranya perlu...tp mcm saya berpantang kat kampung senang cari daun-daun herba ni ...kalau yang berpantang sendiri so better beli bagi memberi tenaga kepada ibu semasa berpantang)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...