Tuesday, February 5, 2013

1st trial Abang Adib

hehehehehehehehe..sebelum aku nak taip...aku nak gelak dulu..semalam aku dah berdekah-dekah gelak melihat gelagat anak aku..my little hero - Muhammad Adib..

Semalam tinggal kami 2 beranak sahaja di rumah..memandangkan suami aku kena bertugas ke Key El, attend meeting KPT di KLCC. Well selepas dinner dalam jam 6.45ptg, Adib dah menunjukkan kegelisahan...mama yang tgh termengah-mengah menguruskan hal2 rumah duduk kat sofa sambil menonton TV di astro Ceria...untuk kita ajer....cam tak de channel lain dibuatnya...huahuahuahuahua

Then, mama nampak adib dah merengek-rengek tunjuk ke arah perut...then mama tanya" kenapa?"..dia cakap perut dia buncit....hehehehehehe..ayat cover lagi anak aku...then pastu dia merengek lagi....then aku cakap g la amik pampers kamu kalau nak berak....then dia pun bergegas berlari ke arah plastik pampers dia then cakap "mama dah habis dah...dah takde pampers........."

So mama pun cakap ke dia " jom mama ajar abang berak dalam toilet, kalau abang tahan-tahan nanti abang sakit perut...". Secara automatik dia pun kata " Mama, Abang dah tak sakit perut dah"....wah giler psiko anak aku sorang ni gara-gara takut nak berak dalam toilet...untuk pengetahuan korang...aku dah suami telah berusaha untuk mengajar adib berak dalam toilet sejak usia dia 4 tahun lagi....penat aku trained dia ni...tp tidak berjaya....dia sanggup duduk lama dalam toilet tp tidaknyer la  menunaikan hajatnya....macam-macam cara kami dah buat but still berpegang teguh kepada pampers.....mmg makan SABAR banyak tol dibuatnya......

semalam dia dah menangis tp mama suh jugak dia duduk mencangkung....then mama suh dia jangan menangis dan bertenang.....mama pun cakap la, "Abang dah besar...kena belajar berak dalam toilet...pampers untuk baby dalam perut jerk" .....dia menangis kuat then dia meneran.....haaaaaaaaaa apa lagi keluar la taik otomen mak ni....terus masuk lubang.....golllllllllllllllllllllllllllllllllllll....

yang menjadi lawak sebab dia menangis melalak then bila taik keluar dalam bow dia terus pandang dalam bow then tepuk tangan kuat dan gelak berdekah-dekah....mama yang tgk gelagat dia waaaaaaaaaaa suprise apa lagi turut gelak sama berdekah2 kami dalam toilet....hahahahahahahahha..then anak mak apa lagi...mama terus GIVE ME FIVE ler....hahahaahahahahahahahhahaaha....muka bangga giler....happy giler.....dia pun terus cakap...ala senang jer berak dalam toilet...hambik ko punyer statement....tak hingat....mama rasa sangat gembira kerana abang telah berjaya berak dalam toilet for 1st trial...setahun sebulan mama dan papa menanti dengan penuh sabar dan tak pernah jemu mengajar kamu untuk melakukannya...finally dia berjaya....(ayat macam anak dapat pingat plak..hehehehehe...kan apa mak ko ni teruja dan tak sangka berkat sabar finally dia boleh lakukan)..

so pastu riang ria la my little hero ni...berlari-lari dan melompat-lompat keriangan yang dia dah berjaya lakukan....setengah jam bercerita lagi pasal dia berak dalam toilet...soal mak macam soal jawab agama plak dibuatnya...mak pun puji la my little hero...cakap dia hebat..mcm tu la anak mama sebab dah besar...pampers utk baby jerk....psiko sikit la baru dia ada semangat  membuang hajat dalam toilet pasni...kalau gelak2 kang pasti cari pampers plakkkkkkkkk...mak ko ni ke arah perbelanjaan bajet minimum ni.....huhuhuhuhuhuhuhuhu..almaklumlah bajet pampers dan susu pasni ke arah baby plak...

lepas layan dia borak, mama pun sms ler kat papa yang tgh otw balik meeting dr KL - kuantan...papa dia gelak ler....pagi tadi papa dia tanya...mama cerita la kisah dia...apa lagi papa pun terkekeh-kekeh le gelak....lawak la abang ni....tp kalau tgk muka anak aku semalam pasti korang gelak punyer la....today semangat dia nak g school sebab nak cerita kat Teacher Nur dia yang dia berjaya berak dalam toilet...kan apa teacher dia kat school pun sama-sama berusaha membantu papa dan mama if dia nak ek..ek..ek.ek kat school dan teacher pun dah faham.....hahahahahahahahahahahha

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...